HTML

Socialweb.blog.hu

Egyszer volt, hol nem volt, a wave tengerén túl, a facebook hegyeken át, ahol már csak a twitter madár költ, volt egyszer egy blog, amely lelkesen gyűjtötte a hazai és a külföldi híreket a social media témakörben.

RSS

Friends

Hasznos prezentációk

Licenc

Creative Commons Licenc

Linkblog

Színre lép a Facebook

2009.08.12. 01:29 gored

A google anno azért tudott egyeduralkodóvá válni a keresőmotorok területén, mert ő volt az, aki a legjobban tudta kiszűrni az általunk kívánt adatokat a webről (web link data). Időközben, azonban történt egy-két dolog, színre lépet a Twitter és egyre több ember kezdett el inkább az emberi párbeszédek között keresni (human link data) Ha rákeresünk valamire a Twitteren, akkor ott, valós időben megkapjuk, hogy a felhasználók mit beszélnek arról egymás közt, milyen információkat osztanak meg az adott témában. (pl. Michael Jackson halálhírének terjedése a twitteren)

A socal media azon alapszik, hogy valós időben tudjuk mérni azt, hogy az emberek mit beszélnek rólunk, szolgáltatásunkról, márkánkról. Az ilyen adatokat elsősorban a különböző közösségi oldalakon tudunk mérni (persze létezik több, más csatorna is), így egyértelmű, hogy mekkora szükség van egy olyan keresőre, amely átlátja a legnagyobb közösségi oldalak folyamatosan frissülő tartalmát. 

Hétfőn jelentették be, hogy a Facebook felvásárolta, a FriendFeed-et. (A FriendFeed oldalán kényelmesen, egy helyről követhettük folyamatosan a különböző közösségi oldalainkon lévő változásokat.) A Facebook ezzel a lépéssel egyesíti a saját és a FriendFeed-en lévő real-time tartalmakat és azt összevonja a saját keresőmotorával, amellyel folyamatosan tudja monitorozni a saját és a többi nagy közösségi oldal tartalmát. Ennek a jelentőségét nem kell magyarázni.

Ez mind elég érzékenyen érintheti a Twittert (mert eddig ők voltak a humank link keresések királyai), mind a google-t, (nyilván valamelyest csökkenti a piaci részesedésüket). Persze a google-t sem kell félteni, hiszen hamarosan jön a Wave és persze ott a Microsoft és a Yahoo is, amelyek még felkavarhatják az immáron távolról sem nevezhető állóvizet. Érdekes hónapoknak nézünk elébe.

 

Szólj hozzá!

Címkék: google facebook twitter friendfeed

A bejegyzés trackback címe:

https://socialweb.blog.hu/api/trackback/id/tr881304175

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása